O KVALITETI

Riblje ulje i Legenda o Eskimima

Švedski profesor Tom Saldeen, nakon što je objavio više od 400 radova uglavnom iz kardiovaskularne medicine, odlučio je graditi na ovom revolucionarnom istraživanju zajedno s timom samih naučnika koje je sam vodio.

Nakon daljnje istrage, profesor Saldeen je zaključio ono što se danas uglavnom uzima zdravo za gotovo – da su omega-3 masne kiseline vrlo korisne za zdravlje, ali često nedostaju u zapadnjačkoj prehrani. Prije više od 30 godina dva danska liječnika, Bang & Dyerberg, posjetili su Grenland kako bi živjeli zajedno s Eskimima i promatrali njihovu prehranu.

Ono što su htjeli otkriti zauvijek bi promijenilo svijet prehrane. Njihova nastojanja bi bez sumnje dokazala da, uprkos tome što Eskimi konzumiraju velike količine masti, izbegavaju mnoga stanja povezana s prehranom sa visokim sadržajem masnoća, a bolesti srca gotovo nisu poznate. Zapravo, dva naučnika su otkrila da riječ “srčani udar” zapravo ne postoji u rječniku Eskima.

Smatralo se da je to zato što su Eskimi konzumirali prehranu uglavnom od ribe i morskih plodova, bogatom izvorom posebne, zdrave vrste masti – sada već proslavljene omege-3.

Sada već poznato Eskimo-3 riblje ulje je nastalo

Profesor Saldeen i njegove kolege odlučili su se za formuliranje ribljeg ulja koje bi se moglo koristiti kao dnevni dodatak u ishrani za ugradnju ovih vrlo korisnih masnih kiselina u našu prehranu. Nakon godina istraživanja, proizveli su tako čisto i sveže ulje (sa izvanrednom sposobnošću da ostane svježe i na taj način sačuvaju više od njegove dobrote) koje je postalo poznato širom svijeta – sada već legendarno Eskimo-3 riblje ulje.

Neprevaziđena svježina i stabilnost

Profesor Saldeen i njegov tim otkrili su da su omega-3 riblja ulja koja su u to vrijeme bila komercijalno dostupna bila niskog kvaliteta i da su lako postajala užegla uslijed gubitka antioksidanata tokom pročišćavanja ribljeg ulja za uklanjanje toksina iz ulja. Antioksidansi su ono što riblje ulje održava svježe.

Stabilno (svježije) riblje ulje je sada dostupno

Nakon mnogo godina istraživanja, profesor Saldeen i njegov saradnik dr. Rolf Vallin, riješili su ovaj problem razvijanjem Pufanox tehnologije, koja zapravo vraća sve originalne antioksidante nakon pročišćavanja. Ovaj patentirani proces osigurava da ne postoji rizik od užeglosti dok se proizvod skladišti ili unutar tijela potrošača. Sada je bilo dostupno stabilno i stoga svježe riblje ulje.

Nepobjediva čistoća

Sva riblja ulja su prirodno podložna kontaminaciji teškim metalima kao što su živa i hemikalije iz okoliša. Bitno je da se ovi štetni toksini uklone iz ulja. Stroga kontrola kvalitete Eskimo-3 ulja osigurava da ostane jedan od najčišćih ribljih ulja na tržištu danas.

Proces pročišćavanja Eskimo-3 se vrši u blizini ribolovnih terena, koji se nalaze u čistim nezagađenim vodama. Ovdje se odvija prešanje, centrifugiranje i molekularna destilacija u skladu sa GMP i farmaceutskim standardima. Budući da se za postupak pročišćavanja koristi najbolja raspoloživa i najmodernija tehnologija, Eskimo proizvodi su ultra čisti i ne sadrže ostatke iz proizvodnog procesa i ne sadrže heksan.

Toksini ispod nivoa detekcije

Nedavni testovi su pokazali da je među naučnim procjenama marki ribljeg ulja Eskimo-3 bio najčistiji od svih testiranih. Štetni dioksini i dioksinom slični PCB-i, kao i zagađivači teških metala, kao što su kadmij i živa, bili su ispod nivoa detekcije.
Nezavisno ispitivanje provedeno u februaru 2006. godine pokazalo je da od 16 testiranih marki ribljeg ulja, mjesec dana nakon otvaranja su samo dvije marke sadržavale peroksidne vrijednosti ispod granice postavljene od strane Europske Farmakopeje – ta dva proizvoda su bili Eskimo-3 i Eskimo Kids!

Potpuna sljedivost i održivost

Proizvođači Eskimo-3 koriste samo najkvalitetnije riblje ulje dostupno iz potpuno sljedljivih izvora. Za razliku od većine kompanija koje kupuju riblje ulje na “spot tržištu” i ne znaju porijeklo svog ulja, Eskimo-3 ima ekskluzivni ugovor sa specijalističkim ribarstvom u Peruu, koji lovi sardine i inćune iz lokalnih održivih izvora, osiguravajući ulje izuzetnog kvaliteta. Ovo ulje se zapravo može pratiti do pojedinačnog ribarskog broda, pa čak i pojedinca koji se brine o ribi. Ova sljedivost (i odgovornost) se nastavlja i kroz proces proizvodnje do gotovog proizvoda.

Nagrada “Friend of the Sea”

U Peruu, ribolov je strogo regulisan od strane vladinog Ministarstva ribarstva i ne postoji rizik od prelova. Ribolov na ovom području je ograničen na samo pet dana u sedmici a sezona ribolova je ograničena na samo dio godine. Svaki ribarski brod mora biti registrovan i imati ugrađen GPS odašiljač, tako da se može pratiti njegova tačna lokacija. Ustvari, Eskimov dobavljač ribe posjeduje certifikat “Friend of the Sea” za svoje održive morske izvore i metode proizvodnje.

Košer certifikat

Eskimo-3 je jedan od rijetkih ribljih ulja koji ispunjava zahtjev za Košer certifikaciju. Svi koraci proizvodnje od ribarskog broda do konačnog proizvoda moraju biti poznati i verifikovani kako bi se postigla potpuna certifikacija Košera.

+387 65 855 557